‘WESTERLING’ drama over opkomst en ondergang van voormalig Nederlandse Kolonie

‘WESTERLING’, vertelt het verhaal van de hoofdpersoon Mozes, een Molukse ex-militair die worstelt met zijn gevoelens en de gruwelijke ervaringen die hij jarenlang heeft weggedrukt om te kunnen overleven. Hij diende als soldaat in het Korps Speciale Troepen (KST). Het KST werd geleid door Kapitein Raymond Westerling, die uitgroeide tot de personificatie van het Nederlandse militaire optreden in haar meest kwaadaardige vorm. Deze indrukwekkende voorstelling is op 28 oktober om 20.30 uur te zien in de Deventer Schouwburg.

Het is een poëtisch doch ruig muzikaal drama vol met meeslepende momenten waarin Mozes een teruggetrokken leven leidt in een oude, afgedankte en uitgespuugde machinefabriek, als ware een waardeloos bevonden stuk verleden. Hier heeft hij niet veel nodig. Hier vindt hij een manier om het beest in hem te kooien. Maar zijn herinneringen aan zijn meerdere Kapitein Raymond Westerling en de mensen die een belangrijke rol speelden in zijn leven, laten hem niet met rust.

Het stuk is geïnspireerd op het leven van de omstreden Raymond Westerling die door zijn achtergrond zowel dader als slachtoffer is van onze (bijna) vergeten vaderlandse geschiedenis. Het is geen reconstructie van de werkelijkheid, maar een fictief verhaal gebaseerd op de historische feiten waarbij macht en onmacht, onderwerping en verzet elkaar aftroeven.

Kaarten zijn te verkrijgen via www.deventerschouwburg.nl.

PERS westerling

Reacties gesloten.