Twee bijzondere gasten voor Deventer Wereldstad

Deventer Wereldstad mag zich verheugen in twee bijzondere gasten tijdens het evenement op 4 november. Claudia Duque, onderzoeksjournalist uit Colombia en Arsène, mensenrechtenadvocaat in de Democratische Republiek Congo. Zij vertellen u – in de Brasserie – over de situatie in hun thuislanden en gaan daarover graag het gesprek met u aan.

Claudia Duque

Claudia Duque is als onderzoeksjournalist gespecialiseerd in kwesties met betrekking tot mensenrechten, straffeloosheid, paramilitarisme, geweld en gewapende conflicten. Ze werkt op dit moment voor Radio Nizkor en heeft met en voor verschillende gerenommeerde persbureaus en organisaties – zoals The Washington Post en UNICEF – gewerkt. Het thema van haar presentatie is ‘Colombia: from the illusion of the peace to the temptation of the war’.

Controversieel

Duque’s rapporten zijn vaak controversieel en worden meestal ontvangen met ontkenning, lastercampagnes en allerlei beschuldigingen tegen haar, terwijl andere media nadrukkelijk zwijgen. Gedurende de afgelopen jaren waren de onderzoeken van Claudia Duque aanleiding om rechtszaken tegen leden van het leger, politieke en juridische werkers en zelfs tegen journalisten te openen vanwege hun betrokkenheid bij criminele acties.

Onderscheidingen

Cladia Duque ontving vele onderscheidingen voor haar journalistieke werk. Zo werd ze in 2010 benoemd tot erelid van de Nationale Unie van Journalisten van het Verenigd Koninkrijk en Ierland en ontving de Reporters Without Borders Sweden Press Freedom Award, de Women’s Media Foundation Courage in Journalism Award en de Ilaria Alpi Investigative Journalism Award in Italië. In 2011 rangschikte Newsweek haar als een van de tien vrouwelijke journalisten die het grootste risico liepen omwille van haar journalistieke werkzaamheden. In 2017 ontving ze een speciale prijs van zowel de Colombiaanse als de Latijns-Amerikaanse federaties van journalisten (FECOLPER en FEPALC) vanwege haar moed en haar toewijding bij het zoeken naar de waarheid.

Arsène

Arsène is mensenrechtenadvocaat in de Democratische Republiek Congo en de medeoprichter van een organisatie genaamd SYNIGL die strijdt tegen marginalisering en streeft naar toegang tot elementaire sociale voorzieningen in Zuid-Kivu. Zijn werk als mensenrechtenadvocaat richt zich grotendeels op de rechten van vrouwen en kinderen in conflictsituaties.

Rechtbank

Hij helpt slachtoffers van seksueel geweld door hen voor de rechtbank te vertegenwoordigen, maar helpt hen ook te re-integreren in de samenleving. Hij moet dit werk uitvoeren in een uiterst vijandig politiek klimaat dat de repressie van de regering ziet in de aanloop naar de komende verkiezingen.

Bedreigingen

Als gevolg van zijn mensenrechtenwerk – waarin hij de onrechtvaardigheid benadrukt van willekeurige arrestaties van burgers – heeft Arsène de afgelopen jaren te maken gehad met tal van bedreigingen en intimidaties. Hij is onder andere gevolgd en heeft dreigende telefoontjes ontvangen. Deze bedreigingen en zijn persoonlijke veiligheidssituatie hebben helaas (ongewenste) gevolgen voor zijn vermogen om slachtoffers van geweld te helpen

Deventer Wereldstad is blij met de komst van deze gasten en nodigt u van harte uit in de Brasserie van de Deventer Schouwburg.
De voertaal is Engels, Arsène spreekt alleen Frans, maar voor de vertaling zorgt Marie Fredriks, voorzitter van Stichting Diba, actief in de DRC.

 

Reacties gesloten.