Start uniek project: sociale werkplaats op Ambon

Van februari 2016 tot en met juni 2016 organiseren stichting Domiliana en LSM Cergas Ambon een unieke pilot: de eerste kleinschalige sociale werkplaats op Ambon. De pilot is er op gericht om tenminste 10 jongeren met een lichte verstandelijke en lichamelijke handicap via dagbesteding arbeidsvaardigheden aan te leren. Bij succes zullen dat er meer worden. De lokale samenwerkingspartner Cergas voert de pilot uit met financiële steun van Domiliana.

Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 1Waarom dit project?

Op de Molukken worden mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking niet gezien als deelnemer van de maatschappij. Laat staan aan de arbeidsmarkt. Dat terwijl er alleen al op Ambon gemiddeld 360 jongeren naar het speciaal onderwijs gaan. Nadat deze kinderen hun school hebben afgerond, komen ze vaak thuis te zitten. Domiliana en Cergas vinden dat een gemiste kans. Wim Latupeirissa, directeur stichting Domiliana: ‘Ook al hebben veel van deze jongeren een laag IQ. Zij hebben wel degelijk wat in hun mars. Ze hebben alleen extra begeleiding nodig.’

Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 3 Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 4


Doel van het project

Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 5De pilot is erop gericht om de licht verstandelijke en lichamelijke beperkte jongeren vaardigheden aan te leren die goed van pas komen op de arbeidsmarkt. Daarbij kijkt Cergas per kind wat de sterke punten zijn en waarin het kind zich nog kan ontwikkelen. Belangrijker nog vinden Domiliana en Cergas dat de kinderen door de dagbesteding waardevolle ‘life skills’ ontwikkelen zoals:
• meer zelfvertrouwen en eigenwaarde;
• vermogen tot samenwerken;
• diverse sociale vaardigheden;

• meer voldoening en plezier in het leven.

Inmiddels is LSM Cergas van start gegaan met de pilot van de Sociale Werkplaats. De eerste zeven jongeren zijn begonnen met het ontwikkelen van hun vaardigheden en talenten. Bij succes zullen LSM Cergas en Domiliana samen kijken op welke wijze de jongeren met hun activiteiten een inkomen kunnen krijgen. Wordt vervolgd!
Volg de voortgang van deze en andere projecten op de Facebookpagina.
De nieuwsbrief van januari 2016 vindt u hier.

Voor meer informatie: www.domiliana.com

Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 6 Pilotproject Sociale Werkvoorziening Ambon 8

 

 

Reacties gesloten.