SENANG in Deventer Schouwburg

SENANG van Tg Goed Gezelschap (Nynke Heeg en Klemens Patijn) is muziektheater over afkomst, tradities en botsingen. Een persoonlijke zoektocht naar identiteit, bekend voor iedereen die opgroeit in twee culturen. Hoe bepalend is je afkomst voor wie je bent of wie je wordt?

Op zaterdag 19 oktober in de Deventer Schouwburg, 19.30 uur.

Nynke Heeg en Klemens Patijn spelen met hun roots. Met het verhaal van hun Indische ouders en grootouders die met zo’n tweehonderdduizend andere vluchtelingen in de jaren vijftig een koud welkom kregen in Nederland. Die 12.000 km verderop ‘thuis’ mochten komen in een moederland dat zij alleen kenden uit de boekjes. Een groep niet allochtoon en niet autochtoon, met een flink vermogen om stilzwijgend op te gaan in de Nederlandse samenleving.

Stille kracht

Nynke en Klemens zijn op het toneel alles behalve geruisloos. Ze geven adem aan een verzwegen schreeuw. Om de pijn van de oudere generaties niet zomaar te laten verdwijnen en om grip te krijgen op hun gemixte roots. Ze plaatsen elkaar, gewenst of niet, terug in de straten van Bandung. Ze duelleren met het beste en het slechtste van twee culturen die zij in zich dragen. Met stille kracht maken ze korte metten met een Indische geschiedenis die onzichtbaar in hun genen ligt opgeslagen. Het verhaal van familiegeschiedenissen van koloniale overheersing, overleven in Jappenkampen en een onafhankelijkheidsoorlog.

Noodzakelijke verhalen

‘Senang’ is een samenwerking met regisseur Jos van Kan, die in zijn werk al vaker de verschillen tussen Azië en het Westen op scherp zette en deze steeds weer in schoonheid weet te verbinden en te verzoenen. Tg Goed Gezelschap maakt voorstellingen met actuele onderwerpen als uitgangspunt. Muzikaal, komisch en ontroerend. Noodzakelijke verhalen waar iedereen zich in weet te herkennen

Publieksreacties: ‘Prachtig herkenbaar. Pijnlijk. Ik wil mijn familie meenemen. Erg mooi, dit moeten mijn kinderen zien’, ‘Heel knap hoe in korte tijd zo’n geschiedenis verteld wordt, zo klein en toch indrukwekkend, intens en emotioneel’.

Reacties gesloten.