Internationale Dag van de Roemeense blouse

De eeuwenoude patronen van de ‘Roemeense blouse’ inspireren al decennia kunstenaars en mode ontwerpers van over de hele wereld. Sinds enkele jaren trekken op 24 juni vrouwen wereldwijd hun mooiste Roemeense blouse aan, die officieel ‘IA’ heet. Onder het motto ‘Kom en vier identiteit, diversiteit en natuur met ons mee’ vierden zaterdag 24 juni tienduizenden vrouwen deze traditie, ook in 11 Nederlandse steden, waaronder voor het eerst Deventer.

IMG 2761

Een originele Roemeense blouse draagt een verhaal met zich mee, dat is verweven in het patroon. Het is een eeuwenoude vormtaal, die vrouwen in lokale gemeenschappen in Roemenië van generatie op generatie aan elkaar overdragen. De blouse is van katoen, linnen of zijde handgemaakt, met een borduurwerk op de kraag, borst en mouwen. Elk met de hand gestikt patroon geeft een unieke code weer van een archaïsch symbool van natuurlijke elementen zoals een wiel, tarwe, een haan, druiven etc. De kenmerken verschillen per regio en zijn een indicatie van iemand status, oorsprong, leeftijd of beroep en de patronen vertellen verhalen over het leven, schoonheid, natuur, de kosmos en het geloof.IMG 2797

Midzomernacht
Op 24 juni wordt in Roemenië ook de midzomernacht ofwel ‘Sanzienele’ gevierd, de nacht van de feeën in de Roemeense mythologie, een nacht wanneer de hemel open is en de feeën vliegen, mensen zegenend en oogstend. Het is een traditie dat dorpsmeisjes bloemen gaan plukken en kransen weven. De Roemeense designs inspireren al decennia topmerken als Yves Saint Laurent, Carolina Herrera, Tom Ford en Isabel Marant. Ook Zara, H&M, Primark en andere fast fashion kledingmerken produceren goedkope imitaties, meestal zonder te verwijzen naar het oorspronkelijke ontwerp of de afkomst.

IMG 2747La Blouse Roumaine
Enkele jaren geleden heeft een groep Roemenen het platform La Blouse Roumaine opgericht om internationaal erkenning te vragen voor de typerende eigenschappen van het Roemeense design. Op hun initiatief wordt jaarlijks op 24 juni wereldwijd de dag van de Roemeense blouse gevierd. Iedereen die dat wil, ook Nederlandse vrouwen, is uitgenodigd om op die zomerdag een typisch Roemeense blouse in het openbaar te dragen als blijk van erkenning voor een eeuwenoude traditie. Het evenement wordt in Nederland georganiseerd door ROMPRO, de Stichting voor de Roemenen in Nederland, ondersteund door IA La Blouse Roumaine, Roemenie maar dan Anders en RomAmPro als partners. In Deventer vond het treffen plaats in het Worpplantsoen. De lokale coördinatie was in handen van NetSib Foundation, die samenwerkt met ROMPRO. Het is de bedoeling IA Day jaarlijks in Deventer te vieren.

 

Reacties gesloten.