Oegandabijeenkomst 2016

RSL 6670

Een belangrijk onderdeel van het evenement Deventer Wereldstad is een openbare bijeenkomst gericht op de samenwerking vanuit Deventer met Oeganda. Meerdere Deventer vrijwilligersorganisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en de gemeente zijn sinds 2012 actief in het district Bukomansimbi binnen het lokale samenwerkingsverband Connect2Uganda en rond het thema voedselzekerheid. Met verve brengen de leerlingen van AOC Oost hun ervaringen in Oeganda, vertelt Ruud Boon over de nieuwe Deventer koffie (die ook te proeven is) en vertelt Olav Boenders (directeur Wagagai, een Nederlands bedrijf dat stekken verbouwt in Oeganda, voor de Europese markt) over zijn bedrijf. De Leeuwenkuil verzorgt een spetterende Afrikaanse dans als onderbreking in het programma.

De gemeente Deventer heeft een beroep gedaan op fondsen beschikbaar bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG International), namelijk het Local Government Capacity Programme (LGCP). De afgelopen jaren heeft de gemeente, aanvullend aan de initiatieven vanuit partners in de stad, een bijdrage geleverd aan de versterking van het lokaal bestuur in Bukomansimbi rondom data analyse en inzameling, afvalmanagement en interactieve planning. Dit jaar eindigt het VNG LGCP – programma en de formele samenwerking tussen de Deventer partners, maar alle partijen zijn voornemens om de activiteiten met de Oegandese partners voort te zetten. Het doel van de Oeganda bijeenkomst is om de resultaten van de samenwerking vanuit Deventer met Oeganda tussen 2012 en 2016 te presenteren.

RSL 6672 RSL 6678 Monica 2 15

Toekomst
Ook kijken de betrokkenen alvast vooruitblikken op een toekomstige samenwerking in de periode 2017-2021. Bij de bijeenkomst zullen aanwezig zijn: een bestuurlijke en ambtelijke delegatie uit Bukomansimbi-Oeganda, vertegenwoordigers van VNG International, de burgemeester van Deventer, Andries Heidema en vertegenwoordigers van verschillende instellingen uit Deventer en omgeving die actief zijn in Oeganda.

RSL 6728 Leeuwenkuil3

 

Reacties gesloten.