Maandag 7 april is in Homs, de stad in Syrië waar hij al tientallen jaren werkzaam was, pater-jezuïet Frans van der Lugt vermoord. De organisaties die deel uitmaken van Deventer Wereldstad zijn daarover geschokt en verdrietig. Het werk van pater Van der Lugt is buitengewoon belangrijk geweest voor heel veel mensen in Syrië, ongeacht hun afkomst, ras of geloof. Net een paar dagen voor zijn dood hadden de mensen van de Ambassade van Vrede Deventer een vredesduif laten vliegen voor de pater, om te laten zien dat er mensen zijn die aan hem denken en zijn werk een warm hart toedragen. Onderstaand persbericht was amper verstuurd toen het bericht van zijn dood Nederland bereikte. Deventer Wereldstad wil u het bericht niet onthouden.
Een Vredesduif voor een trouwe blijverDe Ambassade van Vrede Deventer heeft deze week haar ‘vredesduif’ laten vliegen voor de Nederlandse pater Frans van der Lugt in het door burgeroorlog getroffen Syrië. De duif vliegt speciaal voor hem, omdat hij nog steeds opkomt voor de vele mensen die te lijden hebben van de burgeroorlog in de stad Homs. En hij is 75 en had de mogelijkheid om te vertrekken. Hij leeft er samen met mensen uit alle bevolkingsgroepen. Hij woont er al bijna 50 jaar. Hij gaf er onderwijs, verbouwde er groenten en ving geestelijk zwakkeren op. Nu het oorlog is, woont hij in een klooster met kogelgaten in de muren. En zonder eten.
Maandenlang was het stil rondom hem. In Syrisch-christelijke kringen draaide de geruchtenmachine op volle toeren: zou hij gegijzeld zijn, of misschien zelfs gedood? Dat laatste bleek niet het geval, getuige de interviews waarin hij recent opdook.
De strekking van zijn boodschap is iedere keer hetzelfde: de 3000 inwoners die in het oude centrum van Homs zijn achtergebleven, zien gelig en zijn vel over been. Het enige eten dat nog voorradig is bestaat uit olijven, bulghur (een tarweproduct) en wat meel, maar ook daar is niet veel meer van. Acht mensen zijn al gestorven van de honger. Er moet, kortom, snel hulp toegelaten worden. Juist in deze uitzichtloze situatie wil hij zijn diensten bewijzen aan deze belegerde stad. Hij probeert de mentaal zieken te helpen door bij hen te blijven. Hij blijft naar hen luisteren en hij deelt het voedsel met hen.
Pater Frans ervaart leegte om zich heen nu er veel mensen zijn vertrokken. Straten en huizen liggen in puin maar hij gaat niet weg. In een interview zegt hij: ‘Ik wil niet vertrekken. Ik wil graag hier blijven. Ik zeg altijd, als iemand in zijn huis zit, dan vraag je niet waarom hij blijft.’ De leden van de Ambassade van Vrede in Deventer vinden het van belang om pater Frans te laten weten dat er support is in Deventer voor zijn handelwijze. Ook al zijn er veel ontwikkelingen in de wereld die onze aandacht vragen, Syrië mag niet uit onze ondersteuning wegvallen.
Namens de Ambassade van Vrede Deventer
Dhr. Jan Bugter, Ambassadeur
Dhr. Herman Evers, contactpersoon Ambassade