Deventer partners zetten samenwerking met Oeganda voort

Diverse Deventer partijen uit het onderwijs, bedrijfsleven, overheid, sport en maatschappelijke organisaties gaan in 2017-2021 weer samenwerken in Oeganda. Samen zetten zij zich in voor betere leefomstandigheden en professioneler openbaar bestuur in Oeganda. Ze markeerden dit op 28 juni in het stadhuis met het ondertekenen van een intentieovereenkomst en het oprichten van het Platform Deventer-Oeganda. Een deel van de partners is ook betrokken bij Deventer Wereldstad. Ook zij tekenden 28 juni de intentieovereenkomst.

RSL 8651

De samenwerking tussen de Deventer partners en Oeganda richt zich op vier hoofddoelen: bevorderen van de voedselzekerheid, vergroten werkgelegenheid, beter onderwijs en professionalisering van het lokaal bestuur. Daarnaast stimuleert de gemeente Deventer de samenwerking tussen de Oegandese overheid en de maatschappelijke organisaties daar.

RSL 8567 RSL 8583

Voortbouwen op Connect2Uganda

Al jaren is een groep maatschappelijke en vrijwilligersorganisaties, onderwijsinstellingen en bedrijven uit Deventer actief in Oeganda. Vanaf 2012 onder de naam Connect2Uganda. En vooral gericht op het district Bukomansimbi. Naast dit collectief zijn er in Deventer nog tal van andere groepen maatschappelijk actief in dit Afrikaanse land. Het platform brengt nu alle partijen in Deventer met een Oegandese link bij elkaar. Om expertise te delen en krachten te bundelen.

Platform Deventer-Oeganda

Samenwerken in het platform is vrijwillig. De deelnemers organiseren en financieren hun eigen activiteiten in Oeganda. De partners komen vier keer jaar bijeen, waarvan een keer op bestuursniveau.

RSL 8624 RSL 8635

Gemeente Deventer

De gemeente Deventer blijft zich inzetten voor het professionaliseren van de lokale overheid in Oeganda. Dat doet ze samen met de andere platformpartners en lokale bestuurders ter plekke. VNG International financiert deze activiteiten. Ook ondersteunt de gemeente de platformbijeenkomsten.

Bijeenkomst

‘Het is echt bijzonder dat zoveel verschillende partijen uit een gemeente betrokken zijn bij een land’, constateert burgemeester Andries Heidema. ‘Vanuit de gemeente, de overheid dus, maar ook vanuit het onderwijs, het bedrijfsleven, de sport én de NGO’s. Daarin zijn we in Deventer echt heel ver en ik ben trots dat dat hier kan.’ Na de officiële ondertekening van de intentieverklaring werd de bijeenkomst afgesloten met een hapje en een drankje én een spetterend optreden van het Oegandese koor UP4s. Voor een aantal organisaties was het de eerste keer dat ze elkaar ontmoetten en er zijn al aardig wat afspraken gemaakt om elkaar beter te leren kennen!

RSL 8657 RSL 8678

Partners Platform Deventer-Oeganda

Het platform bestaat bij de start uit: Werkgroep Connect2Uganda (Stichting Kinderen voor Uganda, Stichting Up4s, AOC Oost, Windesheim Honours College, Rabobank Salland), Go Ahead Eagles, Stichting Bulungi, The Rob Foundation, Stichting Morkiswa, Etty Hillesum Lyceum, ROC Aventus en de gemeente Deventer.

RSL 8687

Meer foto’s vindt u op Facebook.

 

Reacties gesloten.