Nobelprijswinnaar Desmond Tutu (81) verbleef bij zijn laatste bezoek aan Europa 5 dagen in Deventer. De gastvrije evenementenstad bereidde Tutu een warm welkom. De blik is er van oudsher over de grens gericht en gemeente en lokale organisaties werken er nauw samen op het gebied van internationale samenwerking. Tutu’s strijd voor gerechtigheid, goede gezondheidszorg en onderwijs vormt een inspiratiebron voor inwoners en organisaties.
Desmond Tutu Mpilo wordt op 7 oktober 1931 in Klerksdorp in Zuid-Afrika geboren. Tutu droomt ervan arts te worden, maar zijn ouders kunnen de medische opleiding niet betalen. Tutu volgt vervolgens een opleiding tot leraar. Als de Zuid-Afrikaanse regering een slecht onderwijssysteem voor zwarte mensen introduceert, treedt hij toe tot het priesterschap binnen de Anglicaanse kerk.
Vrede en gerechtigheid
Eind jaren zeventig is Tutu een vooraanstaand leider in de kruistocht voor gerechtigheid en verzoening tussen blank en zwart in Zuid-Afrika. In 1984 ontvangt hij een Nobelprijs voor de vrede als erkenning voor zijn buitengewone bijdragen aan dat doel. In 1985 wordt hij bisschop van Johannesburg en in 1986 aartsbisschop van Kaapstad. Hij doet veel om de kloof tussen zwarte en witte anglicanen in Zuid-Afrika te overbruggen.
Democratie en sterk bestuur
Tutu is een van de belangrijkste bruggenbouwers in de overgang naar democratie in Zuid-Afrika. Zijn strijd voor een sterk democratisch bestuur is internationaal bekend. Tutu ziet een sterk democratisch bestuur als voorwaarde voor een duurzame sociale en economische ontwikkeling. In 1995 benoemt president Nelson Mandela hem tot voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Deze commissie onderzoekt de schending van mensenrechten onder de apartheid.
Een goede gezondheidszorg
In de afgelopen jaren richt Tutu zijn aandacht op een ander doel: de strijd tegen HIV / AIDS. De aartsbisschop heeft optredens over de hele wereld om te helpen mensen bewust te maken van de ziekte en de tragische gevolgen. Tutu ziet onderwijs en educatie als sleutels tot een betere gezondheidszorg.
Inspiratiebron
De strijd voor gerechtigheid, een goede gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen vormt een inspiratiebron voor de maatschappelijke organisaties in Deventer die zich inzetten voor de medemens in het buitenland.
De gemeente Deventer steunt projecten die het lokaal bestuur versterken in Roemenië, Turkije, Palestina/Israël en Uganda. Bestuurders en ambtenaren hier en daar wisselen kennis en ervaring uit. De betrokkenheid van de gemeente met regio’s in het buitenland volgt meestal op activiteiten van maatschappelijke organisaties uit Deventer. Samen optrekken levert meerwaarde op. De tomeloze inzet van Tutu om bruggen te slaan tussen partijen is daar een prachtig voorbeeld bij.
Bron: Gemeente Deventer