Bezoek aan Java door Stichting Sosoi

DSC03932

Op 8, 9, 10 en 11 Augustus 2015 bracht Wisnu Wibowo bestuurslid van Sosoi een bezoek aan coöperatie Lestari. Hieronder vindt u een verslag van het bezoek.

Doel van het bezoek was om met het nieuwe bestuur afspraken te maken over de samenwerking tussen Sosoi en Lestari en de plannen voor de toekomst van Lestari. Aanwezig tijdens de besprekingen waren het bestuur van Lestari en in een aparte bijeenkomst de medewerkers van de NGO Elsppat, die de coöperatie in de beginjaren heeft begeleid.

DSC04026

Tijdens de bijeenkomsten met Lestari werd vooral gesproken over de ontwikkeling van de winkel van Lestari de afgelopen 5 jaren en hoe verder te ontwikkelen de komende tijd. In de winkel van de coöperatie worden biologische groentes en rijst verkocht die door boeren die aangesloten zijn bij de coöperatie worden verkocht. De volgende belangrijkste punten kwamen hier uit:

  • Er is behoefte bij de leden van de coöperatie van de verkoop van andere producten in de winkel van de coöperatie zoals zeep, suiker, shampoo en zout. De leden hoeven dan niet meer helemaal naar de stad om deze producten te halen en dat scheelt ze transportkosten.
  • De ontwikkeling van nieuwe producten. Een aantal jaren geleden heeft 1 persoon voor de coöperatie al een cursus gedaan hoe producten als kroepoek van spinazie, bananenchips, geconfijte nootmuskaat etc. te maken. Daarbij hoort het halen van een certificaat wat via het departement van gezondheid wordt verstrekt aan de persoon na het doen van een cursus in voedselveiligheid en hygiëne. Hebben van dit certificaat is in Bogor al een vereiste om te kunnen verkopen. Er is behoefte dat meer mensen dit kunnen want deze persoon zit op dit moment in het bestuur van de coöperatie en heeft hier niet veel tijd meer voor.
  • De coöperatie heeft behoefte aan meer land voor de verbouw van groentes. In het gebied is er veel grond die niet gebruikt wordt. De coöperatie wil in contact treden met de eigenaar van de grond en vragen of dit gebruikt kan worden door boeren. In de afgelopen tijd heeft de coöperatie al een hectare land erbij gekregen, maar doordat de verkoop nog te laag is wordt slechts 40% gebruikt.
  • De productie en de verkoop van groentes en rijst zit al jaren op hetzelfde niveau. Dit wil de coöperatie graag omhoog hebben zodat er ook verder geïnvesteerd kan worden. Op meer plaatsen in Bogor wil men een winkel openen. Om deze winkel te kunnen vullen met producten wil Lestari geld lenen van Sosoi. Hoe terug te betalen en met welke rente mag door Lestari zelf worden bepaald.

Workshop
Op 28 en 29 Augustus heeft Wisnu Wibowo een workshop gehouden over hoe producten van de coöperatie beter te verpakken zodat de producten en de coöperatie meer bekendheid krijgen. Deze workshop werd bijgewoond door twee enthousiaste leden van de staf van de coöperatie.

DSC04023

Andere bezoeken
Wisnu heeft ook op 21 en 23 Augustus 2015 een andere NGO Satu Nama bezocht en het Pak Yusuf, die alleen een bedrijf heeft in Yogyakarta. Satu nama was ook een NGO die zich bezig houdt met de verkoop van biologische producten op Java zoals biologische groente en rijst. Doordat de boeren het echter niet zo nauw namen met het biologisch verbouwen van de groente is hij hiermee gestopt en heeft hij nu alleen nog een coöperatie waar boeren kunnen sparen en lenen. 

DSC04024

Pak Yusuf houdt zich bezig met de verkoop van rode rijst uit Yogyakarta naar Jakarta, het openen van een afhaalrestaurant voor biologische kip en samenwerken met boeren om de biologische landbouw te stimuleren. Uit de discussie met Pak Yusuf kwam dat de grootste behoefte is om goedkoop geld te kunnen lenen voor zijn bedrijf. Op dit moment is de rente voor die hij moet betalen aan de bank 12% per jaar en dat is echt teveel. De behoefte aan kapitaal is echter voor Pak Yusuf zo groot dat Sosoi daar op dit moment niet gelijk aan kan voldoen. Misschien dat in de toekomst samenwerken met dit bedrijf mogelijk is.

Reacties gesloten.