25 jaar stedenband Deventer-Sibiu (Roemenie)

Network meeting 02 10 2015

Van 1 tot 6 oktober 2015 hebben we 25 jaar partnerschap en samenwerking tussen Deventer en Sibiu (Roemenie) gevierd.

Celebration 03 10 2015 RomulusDeventer en Sibiu hebben een band sinds de val van Ceausescu, eind december 1989. Vanaf mei 2007 is er een officiële stedenband. Een paar duizend families en tientallen organisaties, bedrijven en instellingen zijn de afgelopen vijfentwintig jaar betrokken geweest, of zijn dat nog, bij uiteenlopende programma’s en projecten tussen Sibiu en Deventer. Van noodhulp of materiele ondersteuning tot kennisuitwisselingsprogramma’s tussen gemeentes, provincies, organisaties en instellingen op uiteenlopende terreinen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijs, gezondheidszorg, welzijn, gehandicaptenzorg, wijkaanpak, lokale economische ontwikkeling, versterking van lokaal bestuur en uitwisselingen bij sport, kunst en cultuur. Een hoogtepunt op kunst- en cultureel gebied was het project Young in Europe: Sibiu meets Deventer in 2007 als onderdeel van het programma Sibiu Culturele Hoofdstad van Europa 2007.

Vrijdag 2 oktober
Op vrijdag 2 oktober was er in Het Pakhuis in Deventer een netwerkbijeenkomst, waaraan een aantal bij de samenwerking betrokken partijen deelnamen en zich presenteerden. O.a. een Roemeense delegatie uit Sibiu, de Roemeense ambassadrice in Nederland, HE Ireny Comaroschi en burgemeester Andries Heidema van Deventer behoorden tot de deelnemers. De delegatie uit Sibiu bestond voornamelijk uit jonge mensen die in de afgelopen periode actief zijn geweest of nog zijn in de samenwerking tussen Sibiu en Deventer. Via NGO’s (non-gouvernementele organisaties), de gemeente Sibiu, lokale organisaties of een eigen bedrijf.

Leader meeting 05 10 2015

Zaterdag 3 oktober
Op zaterdagavond 3 oktober was er een feestelijk publieksevenement in de ruimtes van het Kunstenlab in Deventer. Onder de aanwezigen ook de allereerste initiatiefnemers aan Nederlandse en Roemeense kant uit de decemberdagen van 1989: Danny Abel en Mircea Pantazopol. Na enkele inleidende speeches van o.a. Frits Rorink, wethouder gemeente Deventer, gaven (foto-)films van NetSib een terugblik op de samenwerking tussen Sibiu en Deventer tot nu toe. Uit het hedendaagse Sibiu waren er beeldpresentaties door Sebastian Marcovici (fotojournalist) en Silviu Scrob (Hermannstadt Events). Romulus Cipariu zorgde met live-muziek op cimbalom voor veel sfeer en er waren video-clips van de succesvolle folkrock groep DOMINO uit Sibiu. Ook een expositie van de Roemeense kunstenares Viorica Cernica, die tegenwoordig in Deventer woont, trok de aandacht.

Celebration 03 10 2015 Rorink Celebration 03 10 2015 Danny Mircea Celebration 03 10 2015 Sebastian Silviu

Naast de festiviteiten waren er lokaal werkbezoeken en bijeenkomsten met deelnemers uit Deventer en Sibiu. O.a. over onderwerpen als de EU Leader programma’s 2015-2020 voor plattelandsontwikkeling in Margininea Sibiului en Salland en de culturele infrastructuur voor jongeren in de stad Sibiu. De evenementen werden georganiseerd door stichting NetSib in samenwerking met de gemeente Deventer, Stichting Deventer-Roemenië, Gemeente Sibiu, Hermannstadt Events en het Kunstenlab in Deventer.

Photo credit Iulia Scrob – Iphoto Sibiu

Meer informatie en foto’s over ‘25 years partnership Deventer-Sibiu’ zijn te vinden op de nieuwe website van stichting NetSib: www.netsib.nl en op facebook: www.facebook.com/stichtingnetsib

Reacties gesloten.