25 Jaar partnerschap Deventer-Sibiu

 foto3

Op zaterdag 3 oktober vindt in het Kunstenlab op het Havenkwartier in Deventer een feestelijk, veelzijdig evenement plaats om 25 jaar samenwerking tussen Deventer en Sibiu (Roemenië) te vieren. Het is een evenement voor mensen en organisaties die geïnteresseerd zijn in of betrokken zijn bij internationale samenwerking en solidariteit in het algemeen en Sibiu, Roemenië, Deventer, Nederland in het bijzonder. Het evenement start om 19.30 uur.

LogoBezoekers kunnen elkaar tijdens de avond ontmoeten in een ongedwongen sfeer om met elkaar kennis te maken, herinneringen op te halen of kennis en informatie uit te wisselen. Er is een delegatie uit Sibiu aanwezig, die voornamelijk bestaat uit jonge mensen die in de afgelopen periode actief zijn geweest of nog zijn in de samenwerking tussen Sibiu en Deventer. Hetzij via NGO’s (non-gouvernementele organisaties), de gemeente Sibiu, lokale organisaties of een eigen bedrijf.

Op gezette tijden wordt via interviews en fotovideo’s teruggeblikt op de samenwerking tussen Sibiu en Deventer tot nu toe. Maar ook komen het heden en de toekomst aan bod en er is ruimte voor actualiteit. Er zijn beeldpresentaties en livemuziek uit Sibiu door o.a. Sebastian Marcovici (vooraanstaand fotojournalist) en leden van de Roemeense folkrock groep DOMINO. Ook is er een expositie van de Roemeense kunstenares Viorica Cernica, die tegenwoordig in Deventer woont. Via social media wordt live contact gezocht met o.a. Roemenen in Sibiu en elders ter wereld.

foto1

Het evenement wordt georganiseerd door stichting NetSib (interregionale samenwerking met Sibiu) in samenwerking met de gemeente Deventer, Stichting Deventer-Roemenië, Gemeente Sibiu, Hermannstadt Events en het Kunstenlab in Deventer.

Achtergrond
Deventer en Sibiu hebben een band sinds de val van Ceaucescu, eind december 1989. Een paar duizend families en tientallen organisaties, bedrijven en instellingen zijn de afgelopen vijfentwintig jaar betrokken geweest of zijn dat nog steeds bij uiteenlopende programma’s en projecten tussen Sibiu en Deventer. Van noodhulp tot kennisuitwisselingsprogramma’s of materiele ondersteuning tussen gemeentes, provincies, organisaties en instellingen op uiteenlopende terreinen. Denk bijvoorbeeld aan onderwijs, gezondheidszorg, welzijn, gehandicaptenzorg, wijkaanpak, lokale economische ontwikkeling, versterking van lokaal bestuur en uitwisselingen bij sport, kunst en cultuur. Een hoogtepunt op kunst- en cultureel gebied was het project Young in Europe: Sibiu meets Deventer in 2007 als onderdeel van het programma Sibiu Culturele Hoofdstad van Europa 2007.

Deventer en Sibiu hebben vanaf mei 2007 een officiële stedenband, die is ondertekend door de toenmalige burgemeester van Sibiu en huidige president van Roemenië, Klaus Iohannis en de toenmalige burgemeester van Deventer James van Lidth de Jeude.

Informatie over het evenement ’25 years partnership Deventer-Sibiu’ kan gevolgd worden op facebook.

foto2

Reacties gesloten.